Tyttöjen Tupa

Mikä?

Tyttöjen Tupa on kohtaamispaikka ja toimintatila Tampereen Pispalassa. Tyttöjen Tupa on Ahjolan Setlementti ry:n organisoimaa toimintaa. Tyttöjen Tuvan aukioloissa on paikalla vähintään kaksi työntekijää mahdollistamassa ja ohjaamassa lasten ja nuorten toiveista lähtevää toimintaa. Työntekijöiden lisäksi aukioloissa on usein myös harjoittelijoita ja/tai vapaaehtoisia. Kaikki toiminta on maksutonta.

Kenelle?

Tyttöjen Tuvalle on tervetulleita 8-14-vuotiaat tytöt ja ei-binääriset lapset ja nuoret.

Milloin?

Tyttöjen Tuvan aukiolot ovat tiistaisin ja torstaisin klo 15.00–19.00, mukaan voi tulla koska vain itselle sopivana aikana. TeemaTupa nimistä toimintaa järjestetään keskiviikkoisin klo 14.30–16.30, mutta vain helmi- ja huhtikuussa. Lue lisää keskiviikon TeemaTuvasta alempaa.

Ajankohtaiset tiedot löytyvät verkkosivujen ilmoitustaululta, somekanavista ja ohjaajilta.

Tällä hetkellä kaikkeen toimintaamme on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoita viestitse ohjaajalle tulostasi. Toiminnassamme on kävijärajoitus 15hlö/toiminta, joka mahdollistaa jokaisen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisemman tilan. Kävijärajoituksen takia aukioloihin voi osallistua joko tiistaina tai torstaina/viikko (muihin toimintoihin vapaasti).

Missä?

Löydät Tampereen Tyttöjen Tuvan osoitteesta Pispalan valtatie 45. Katso reittiohjeet yhteystiedot -sivulta.

Tilamme eivät valitettavasti ole esteettömät.

Mitä?

Tyttöjen Tuvan aukiolojen toimintamahdollisuudet

Tupa on kahdessa kerroksessa toimiva monipuolinen toimintatila.

 • Yläkerrassa voi esimerkiksi tehdä läksyjä tai käsitöitä, pelata erilaisia pelejä ja syödä eväitä. Yläkerran leikkinurkkauksessa voi leikkiä nukeilla, legoilla ja muilla leluilla.
 • Alakerrassa sijaitsee tv-huone, jossa voi pelata konsolipelejä ja katsoa leffoja. Tila soveltuu myös yhteisöllisiin leikkeihin, jumppaamiseen, rentoutumiseen tai vaikka junaradan rakenteluun. Maskeeraushuoneessa voi kaunistautua ja teatterihuoneessa pukeutua, näytellä, tanssia tai vaikka loikoilla.

Aukioloissa pidetään teehetki klo 17, jolloin kaikille tarjotaan maksuton välipala. Tuvalla voi syödä myös omia eväitä tai ostaa Tyttöjen Tuvalta pientä välipalaa.

TeemaTuvan toiminta

Helmi- ja huhtikuussa TeemaTupa avaa ovensa. Toiminta on avointa ryhmätoimintaa, jossa tehdään kuukauden teemaan liittyviä aktiviteetteja ryhmänä, oivalletaan uusia asioita ja vietetään rentoa aikaa yhdessä. Ryhmään ilmoittaudutaan normaaliin tapaan ohjaajalle, jokaiseen kertaan erikseen.

Tuvan teemakaudet

Tyttöjen Tuvalla tutustutaan myös vaihtuviin teemoihin erilaisten harjoitusten ja pelien kautta.

Tupaneuvosto

Kävijä pääsee vaikuttamaan Tuvan asioihin Tupaneuvoston kautta. Tupaneuvosto on yhteisökokous, jossa Tyttöjen Tupalaiset pääsevät vaikuttamaan ja osallistumaan päätöksen tekoon. Tupaneuvosto kokoontuu teehetken päätteeksi kerran kuussa.

 

Lue lisää

Video Tyttöjen Tuvan tiloista

 

Kuvia Tyttöjen Tuvalta

 

Turvallisemman tilan periaatteet

OLLAAN AVOIMIA

Otetaan uudet ihmiset ja mielipiteet vastaan avoimella mielellä. Kunnioitetaan kaikkien tapoja olla oma itsensä.

EI OLETETA

Ei oleteta esimerkiksi toisten sukupuolta, kokemuksia tai tunteita.

KUNNIOITETAAN JA KUULLAAN

Kuunnellaan ja otetaan huomioon toisten toiveet ja tarpeet. Ollaan kohteliaita ja ystävällisiä, ei kiusata toisia.

ANNETAAN TILAA

Annetaan toisille mahdollisuus tutustua tilaan ja ihmisiin omaan tahtiin.

OTETAAN VASTUU

Jokainen osallistuja luo turvallisempaa tilaa pitämällä periaatteista kiinni. Jos loukataan toista tahallisesti tai tahattomasti, pyydetään sitä anteeksi ja pyritään toimimaan toisin tulevaisuudessa.

 

Turvallisemman tilan periaatteet ovat ohjeita, joita noudattamalla kaikilla on mahdollisuus tuntea olonsa hyväksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Periaatteet on laadittu yhdessä toiminnan lasten ja vapaaehtoisten kanssa.

Jos koet olosi turvattomaksi Tuvalla, voit aina kertoa siitä ohjaajille kasvotusten, viestillä tai muuta kautta. Tilanteeseen puututaan ja sitä selvitetään yhdessä sovitulla tavalla.

Säännöt

 1. Ota toiset mukaan tekemisiin, älä jätä ulkopuolelle.
 2. Kaikenlainen kiusaaminen on Tuvalla kiellettyä.
 3. Pidä hyvää huolta Tuvan tavaroista.
 4. Siivoa omat jälkesi.
 5. Noudata 30 min ruutuaikaa (konsolipelit ja puhelimet).
 6. Kaikki osallistuvat välipalalle klo 17.
 7. Ei puhelinta välipalalla.
 8. Ei omia herkkuja Tuvalla
 9. Älä juokse Tuvan tiloissa.
 10. Vältä huutamista Tuvalla.
 11. Kiroilu ja sopimattomat käsimerkit ovat Tuvalla kiellettyjä.
 12. Kuuntele ja noudata aikuisten ohjeita.

Sääntörikkomusten sattuessa ohjaajat puuttuvat tilanteeseen siihen sopivalla tavalla. Mikäli sääntöjen rikkominen on toistuvaa ja tahallista, voi siitä seurata esimerkiksi välineiden poistaminen käytöstä, kahdenkeskinen keskustelu ohjaajan kanssa tai yhteydenotto huoltajiin.