Iloa! – Nuorten musikaali seurustelusta ja seksuaalisuudesta

Tampereen Tyttöjen Tuvan nuoret tekivät musikaalin seurustelusta ja seksuaalisuudesta, koska heidän mielestään aiheesta ei puhuta kouluissa riittävän laajasti. He myös kiersivät musikaalin kanssa tamperelaisia yläkoulujen 8-luokkia. Projektiin osallistuneet Anna, Emilia ja Henriika kertovat tässä, miten kaikki eteni.

Musikaaliprojekti

Koko projekti lähti siitä, että me Ahjolan Setlementin Tampereen Tyttöjen Tuvan nuoret halusimme toteuttaa musikaaliprojektin. Valitsimme aiheiksi seksin, seksuaalisuuden ja seurustelun, sillä niistä aiheista ei meidän mielestämme puhuta kouluissa tarpeeksi, vaikka ne ovat tärkeitä ja kiinnostavia asioita. 

Koulussa opetetaan lähinnä eri sukupuolielinten välisestä ehkäisystä, eikä lähes lainkaan samojen sukupuolielinten välisestä ehkäisystä, seksuaalivähemmistöistä, sukupuolen moninaisuudesta tai sateenkaariperheiden perhesuunnittelusta. Oma kokemuksemme seksuaalikasvatuksesta on ollut seksitautien ja raskaaksi tulemisen ehkäisyyn ja pelotteluun liittyvää. Halusimme, että seksuaalisuudesta voitaisiin puhua myös positiiviseen sävyyn ja laajemmin, kuin pelkästään ehkäisynäkökulmasta. 

Teimme yhdessä Tyttöjen Tuvan ohjaajan kanssa rahoitushakemuksen ja saimme rahoituksen musikaaliprojektille. Sen avulla saimme ryhmälle kaksi teatteri-ilmaisun ohjaajaa, joiden kanssa lähdimme suunnittelemaan projektia. Keksimme ensin aiheet/ongelmat, joista halusimme puhua ja sitten lähdimme luomaan niihin sopivia hahmoja. Lopuksi sanoitimme kappaleet ja musiikinohjaaja kehitti niihin melodiat. Tutustuimme itse aiheeseen Setan keskusteluillan, SPR:n kondomiajokorttikoulutuksen ja seksuaalineuvojan kanssa keskustelun myötä. Musikaalissa kaikki suunniteltiin yhdessä porukalla. Halusimme luoda mahdollisimman monipuolisia hahmoja, esim. aseksuaali poika, lapsen haluava lesbo, sekä sukupuolensa kyseenalaistava henkilö. Valitsimme nämä hahmot, koska heidän ongelmansa jäävät taka-alalle seksuaalikasvatuksessa. 

Biiseistä koottiin puoli tuntia kestävä musikaali, jossa kuuden eri kappaleen kautta avataan erilaisia aiheeseen liittyviä teemoja huumorin avulla. Tämän musikaalin kanssa lähdimme kiertämään Tampereen 8luokkia. Kiertueen yhteen sessioon kuului musikaali ja sen jälkeen oppilaat saivat osallistua aiheen käsittelemiseen työpajoissaEnsimmäisenä koko ryhmälle esitettiin mielipidejanakysymyksiä ja sitten pidettiin seksitautien leviämisdemo. Näiden jälkeen nuoret saivat vapaasti osallistua pisteille, joita olivat seksi-seksuaalisuus-anatomia -alias, kondomiajokortin tekoa, kuvakollaasi sekä infopiste.

Musikaalin tavoite

Tavoitteenamme koko kiertueessa oli rohkaista nuoria avoimeen keskusteluun sekä tuoda monipuolisemmin esille aiheita, joista ei riittävästi muuten puhutaSeksi ja seksuaalisuus eivät ole tabuja eikä niiden pitäisikään olla, minkään ikäisille. Meidän viestimme nuorille on se, että melkein kaikki on normaalia, eikä ole mikään kiire tehdä asioita vain koska kaikki muukin tekevät. Tärkeintä on kuunnella omaa fiilistä ja etsiä omia tapoja olla oma itsensä.

Katso musikaali

Musikaali löytyy YouTubesta ja Kelaamosta nimellä Iloa! -kiertue. Videoita saa jakaa sosiaalisessa mediassa ja siksi video onkin YouTubessa myös yksittäisinä biiseinä, että sen jaksaa katsoa kuka vaan ja sitä on helpompi myös jakaa somen kautta. 

Katso Iloa! -kiertueen videot YouTube -kanavalta.

Kiertue toteutettiin Alfred Kordelinin Säätiön ja video Pirkanmaan Kulttuurirahaston tuella. Kiitos projektia tukeneille tahoille! 

 

Koko työryhmän puolesta, 

Anna, Emilia, Henriika

Kolme henkilöä istuu sohvalla rennosti. Vasemmalla oleva henkilö on pukeutunut mustaan ja hänellä on punaiset pitkät hiukset, hän pitelee kädessä on sateenkaarilippua. Hänen vieressä oleva henkilö katsoo vasemmalla, pitelee kädessään kondomeja ja sateenkaarilippua. Hänelle on ruutupaita sekä punertavat pitkät hiukset. Oikealla oleva henkilö katsoo kameraa hymyillen, hänellä on flyereita kädessä. Hänellä on vaaleat pitkät hiukset, turkoosi pitkähihainen paita..

 

Tulostettava versio: Iloa-kiertueen ohjaajan materiaalipaketti