Isosisarustoiminta – Isosiskotoiminta

ISOSISKOTOIMINNASTA ISOSISARUSTOIMINNAKSI

Isosisarustoiminta on laajentunut vuonna 2018. Marraskuussa 2019 20 vuotta täyttävän Isosiskotoiminnan rinnalla on aloitettu pojille eli Pikkuveljille suunnattu Isovelitoiminta vuonna 2018.

Keväällä 2019 järjestetään vain yksi Isosisaruskurssi

ke 13.3. klo 17-19, pe 15.3. klo 17-19 ja la 16.3. klo 10-17.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen kevään 2019 Isosisaruskurssille tästä. 

Isosiskona oleminen

Isosisarustoiminnan tavoitteena on löytää toimintaan mukaan ilmoittautuneille tamperelaisille peruskouluikäisille (6 – 16 -vuotiaille) lapsille ja nuorille vastuullinen aikuinen, ystäväksi ja tueksi arkeen ja kasvuun. Isosisaruksena voi toimia täysi-ikäinen aikuinen Isosisko tai Isoveli, jolla on halu toimia myönteisenä mallina lapselle ja nuorelle; tytölle, pojalle ja sukupuoleltaan moninaiselle Pikkusiskolle tai Pikkuveljelle.

Isosisaruksena toimiminen on vapaaehtoistyötä. Se on palkitsevaa ja antoisaa, sillä sekä Isosisarus että Pikkusisarus ovat mukana omasta halustaan. Toiminnan avulla voi saada pienen ystävän, jonka kautta Isosisarus pääsee seuraamaan Pikkusisaruksensa kasvun vaiheita. Isosisaruksena toimimisen edellytyksenä on Isosisaruskoulutukseen osallistuminen. Isosisaruksille järjestetään virkistystoimintaa, jatkokoulutusta ja tukea Isosisaruksena toimiseen. Jokaisen Isosisaruksen rikosrekisteritausta selvitetään ennen oman Pikkusisaruksen saamista. Isosisarukseksi tulee voida sitoutua vuodeksi. Mikäli et jostain syystä voi sitoutua vuodeksi, voit toimia Tyttöjen Tuvalla vapaaehtoisena Tupaisosiskona tai Poikatyössä vapaa-ajantoiminnan vapaaehtoisena.

Pikkusisarus on:

  • kuka tahansa peruskouluikäinen (6 – 16 -v.) tamperelainen tai Tampereella koulussa käyvä tyttö, poika tai sukupuoleltaan moninainen lapsi/ nuori.
  • Pikkusisko (tyttö), Pikkuveli (poika) tai Pikkusisarus (sukupuolensa moninaisesti kokevat)

Isosisarus on:

  • vähintään 18-vuotias Isosisko (nainen), Isoveli (mies) tai Isosisarus (sukupuoleltaan moninainen aikuinen).
  • käynyt Isosisaruskurssin.
  • vapaaehtoinen.
  • positiivinen malli Pikkusisarukselle.

Isosisarus ja Pikkusisarus eli Isosisko ja Pikkusisko tapaavat toisiaan noin 1 – 4 kertaa kuukaudessa, yhteisen sopimuksen mukaan.

Yhteisen toiminnan sisällön suunnittelevat Isosisarus, Pikkusisarus ja hänen vanhempansa.

Tyttöjen Tuvan tilat Sisarusparien käytettävissä

Tyttöjen Tupa on Iso- ja Pikkusiskojen käytettävissä keväällä 2019 aukioloaikoina kolme kertaa viikossa (ma – to klo 15.00 – 19.30). Poikien Tupa (Tyttöjen Tuvan tiloissa) on Iso- ja Pikkuveljien käytettävissä keväällä 2019 aukioloaikana ma klo 15 -19.30. Katso tarkat aukioloajat etusivulta.

Parien yhteistä toimintaa

Isosisaruksille ja Pikkusisaruksille järjestetään yhteistä toimintaa ympäri vuoden, esimerkiksi yhteisiä Sisaruspäiviä (ja tarvittaessa erillisiä Siskokset- ja Veljekset-päiviä), tapahtumia ja teemapäiviä.

Isosiskot ja -veljet voivat halutessaan järjestää vapaaehtoisesti yhteistä toimintaa muille Sisaruspareille. Toimintaa voi järjestää ennalta sovittuina Sisaruspäivinä tai muulloin Tyttöjen Tuvan tiloissa aukioloaikojen ulkopuolella (esim. leivonta, kädentaidot, pelit) tai muualla (esim. luontoretket, vierailut eri kohteissa). Jos haluat järjestää tapahtuman muille sisaruspareille, ehdota tapahtumaasi Isosisarusten sometileillä (Whatsapp, Facebook) ja/tai ota yhteyttä toiminnan työntekijöihin, jotka neuvovat tilojen varaamisessa ja muissa asioissa. Tehdään toiminnasta teidän näköistänne!

Kevään 2019 Sisaruspäivät Isosiskoille ja Isoveljille (Isosisarus – ehdota tekemistä!)

31.1. klo 16 – 18 Sisaruspäivä ”KYNTTILÄPAJA”

26.3. klo 16 – 18 Sisaruspäivä

15.4. klo 16 – 18 Sisaruspäivä

21.5. klo 16 -18 Sisaruspäivä

Koulutus, ohjaus, jatkokoulutus, vertais- ja virkistystoiminta

Pidämme uusille Isosisaruksille tarkoitettuja Isosisaruskursseja kahdesta neljään kertaa vuodessa (ks. ilmoittautumislomake). Kurssille osallistuminen on edellytyksenä Isosisarukseksi ryhtymiselle.

Jokainen Isosisarus käy ohjauskeskustelussa kahdesti vuodessa. Järjestämme myös vertaistuki- ja jatkokoulutusiltoja sekä virkistystoimintaa yhteensä neljästi vuodessa. Tarkemmat tiedot löytyvät alta tai etusivun ilmoitustaululta. Isosisarukset näkevät tapahtumien tiedot lisäksi ome-tileiltämme (Whatsapp, Facebook, Instagram).

Keväällä 2019 (täydentyy)

ke 20.2. klo 16 – 19 Isosisarusten jatkokoulutus: Lasten ja nuorten seksuaalisuus (Ahjola, Nurkkis)

to 21.3. klo 17 – 19 Isosisarusten vertaistapaaminen

pe 24.5. klo 17 – 20 Isosisarusten virkistysilta

 

Lue netissä oleva Isosisaruskurssi – vapaaehtoisen opas täältä.

Isosisarus kansi